Nul benzin og bilos

 
onsdag D. 01. oktober 2014, kl. 15.20
Tirsdag eftermiddag blev den røde snor klippet over - nu er gymnasiets nye el-ladestander tændt.
Af Mette Brandt-Petersen

Mariagerfjord Gymnasiums parkeringsplads var omdannet til en festplads med et stort telt, pølsevogn og glade gæster. Midt i det hele stod gymnasiets nye ladestander omgivet af en rød snor – klar til at blive indviet.

- Det lyder næsten som en børnesang: ”En elbil larmer ikke og bruger nul benzin. En elbil oser ikke som andre oliesvin”. Men der er noget om snakken, og derfor har gymnasiet fået en el-ladestander. Nu bliver det nemmere for elever og ansatte at køre miljøvenligt, sagde rektor Jette Engelbreth i sin tale.

Mariagerfjord Kommunes borgmester, Mogens Jespersen roste gymnasiets grønne profil, som han har fulgt gennem årene. Herefter talte Stefan Pendlmayr, der blev htx-student i sommer. Mens han gik på gymnasiet, var han medlem af skolens Miljøråd, hvor idéen om en ladestander opstod. I sin tale fortalte Stefan om en intern undersøgelse, som viste, at flere elever og ansatte overvejer at erhverve sig en elbil – enten på sigt eller inden for den nærmeste fremtid.

Og hvad kommer så først: Elbiler eller elladestander? Mariagerfjord Gymnasium tror på, at flere vil vælge at køre miljøvenligt, når der er nem adgang til opladning. Og når den første elev eller medarbejder parkerer sin elbil på gymnasiets parkeringsplads, lover Jette Engelbreth et halvt års forbrug af el.

Efter talerne blev den røde snor klippet over. Herefter var der mulighed for at få en prøvetur i en elbil, som var udlånt af den lokale Renault-forhandler. Mogens Jespersen og Jette Engelbreth kørte den første tur sammen.

Grøn profil
Ladestanderen er det seneste initiativ i en lang række miljøvenlige tiltag. I 2010 fik Mariagerfjord Gymnasium Det Grønne Flag – som det første gymnasium i Danmark – fordi skolen passer på miljøet og konstant arbejder på at blive mere bæredygtig.

På skolens tag er der installeret solcelleanlæg og solfangeranlæg, der leverer energi og varme til de nye fløje, som derved er energineutrale. Alle kan følge med i solcelleanlæggets produktion af strøm, og dataene indgår ofte i undervisningen. Derudover har bygningen blandt andet fået energibesparende belysning, vandbesparende armaturer og et mere miljøvenligt ventilationsanlæg. Resultat? Skolens energiforbrug er dalet på trods af øget elevtilgang og nye tilbygninger på skolen.

Støtte fra erhvervslivet
Gymnasiets nye ladestander er realiseret med økonomisk støtte fra erhvervslivet. Jette Engelbreth og Mogens Jespersen takkede alle sponsorer for at bakke op om skolens grønne profil. Sponsorerne er:

VVS-Tech
Brdr. Nielsen A/S
BN Byg ApS
Lillegården El A/S
Sadolin Farveland Hobro I/S
Botex Abn Gardiner
Kloak & Murermester Finn Sørensen ApS
Hobro Malerfirma
CK Transport A/S
Villumsign