Denmark here I come

 
tirsdag D. 17. marts 2015, kl. 11.09
På under et år har Patrizia lært flydende dansk, skrevet AT og lavet en blog om at bo i Danmark.

Patrizia Juraschek kommer fra Steinfurt i det nordvestlige Tyskland. Siden august har hun skiftet adresse til en gård i Brøndum lidt uden for Hobro. Her bor hun hos en familie med fire børn, hvoraf tre af dem er flyttet hjemmefra. Og så går hun i 1.c på Mariagerfjord Gymnasium.

- Tyskland og Danmark minder meget om hinanden, men det er alligevel lidt anderledes i skolen. I Tyskland skal lærerne for eksempel tiltales med ”De” eller ”Hr.”, og dér kan jeg godt lide det mere afslappede forhold mellem danske lærere og elever, fortæller hun – på flydende dansk.

Skrev AT på dansk

Allerede efter et halvt år havde Patrizia lært at tale og skrive dansk. Hun fortæller, at det ikke var nemt i starten, og især forskellen mellem udtale og skrift har voldt hende problemer. Men efterhånden begyndte hun at føle sig hjemme i dansk, og hun fik mod på at skrive AT – noget som udvekslingsstudenter ellers ikke plejer at give sig i kast med.

- Jeg skrev om protestbevægelsen Pegida i Tyskland, hvor jeg skulle se på forskellige artikler og statistikker. Det var spændende, og jeg kunne sagtens have skrevet meget mere, hvis jeg havde haft længere tid, fortæller hun.

Hendes dansklærer Charlotte Thomsen hjalp hende med de svære ord, og ellers sad hun derhjemme og skrev AT-opgaven på dansk. Resultat? Patrizia fik stor ros for sin opgave, og hun fik at vide, at hvis hun havde haft Samfundsfag C, ville hun have fået et 10-tal.

Blog om Danmark

Patrizia har ikke set sin familie, siden hun rejste til Danmark i sensommeren 2014, men i Påsken kommer de på besøg i Nordjylland.

- Jeg glæder mig helt vildt til at se dem igen, smiler Patrizia og tilføjer:

- Vi har holdt forbindelsen ved hjælp af Messenger og Skype, og så har jeg skrevet en blog om mine oplevelser i Danmark. Her skriver jeg godt nok på tysk, for ellers ville mine følgere ikke kunne forstå et ord.

I slutningen af juni pakker hun sin kuffert og vender hjem til Tyskland. Patrizia fortæller, at hun altid vil have et særligt bånd til Danmark, og hun håber at kunne holde sit dansk ved lige. Ikke mindst fordi hun har skrevet sin private rejsedagbog på dansk og ville være rigtig ærgerlig, hvis hun pludselig ikke kunne læse om sine minder.